keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Kesäkukkia ja muuta piristystä


Puutarhalla poikkesimme ostoksilla siis jo viime viikolla. Viimeisetkin kesäkukat löysivät paikkansa viikonloppuna pihaltamme. Nyt on paljastusten aika eli mitä kaikkea tuli hankittua terassia piristämään.Takaterassia tänä kesänä hallitsee mustasilmäsusanna punakukkaisena. Sopii ihanasti punaisen tiilitalomme tyyliin. Yleensä meillä on ollut valkoista susannaa, mutta tänä vuonna niitä ei puutarhalla ollut ja itse kasvatetut tuhosi se himskatin vihannespunkki. Lisänä valkoisuutta terassilla loistaa lumihiutaleet sekä nemesia (kohtalonkukkaa), jota ostin myös oranssikukkaisena valkoisen lisäksi. Takaterassin ovenpieltä pääsi somistamaan synttärilahjaksi saatu vaaleanpunainen enkelipelakuu kera valkoisen pienikukkaisen lumihiutaleen (jos nyt on lumihiutaletta, voi olla myös samantyylinen vain?).

Etuterassilla senetit loistavat sähkönsinisenä ja pinkkinä ovenpielessä toivottaen vieraat tervetulleeksi. Peili padan takana toistaa värit. Orvokit pääsivät padan reunoille. Verenpisara nököttää vanhoissa sinisissä nukenrattaissa.

Terassin ulkopuolelle puuhevoseen (mieheni rakentama puinen kukka-allas) pääsi tänä vuonna köynnösritilää peittämään keijunmekko, joka toivottavasti viihtyy ja peittää kesän aikana terassin puisen reunuksen kauniine kukkasineen. Astian reunoille istutin murattia, joka saa rönsyillä reunojen yli. Keskemmälle istutin sinitulitorvea, joka nimestään huolimatta ei siis ole sinikukkaista, vaan tämä on pinkkikukkainen, valkoisin kukin olisi myös saanut sitä. Miestäni kovasti hämmensi kasvin nimi, ja sillä sitä huomasinkin puutarhalla. Puuhevoseen pääsi jo aiemmin itse kasvattamani leijonankidat ja hajuherneen taimet, jotka sitten kasvavat, jos ovat kasvakseen. Punkki niitä ahkerasti yritti myös tuhota. Leijonankidat ovat lähteneet kasvuun, mutta saa nähdä nyt, kun laitoin kesäkukat istuttaen samaan, loppuuko kasvu siihen.

Pyöreällä hyötymaalla salaatti, ilmasipuli sekä ruohosipuli kasvavat hyvää vauhtia. Samoin samassa lohkossa kasvava salaatti on nyt ottanut spurtin. Kylvin salaatin mansikkamuovin suojiin, jos etenat jättäisivät rauhaan, mutta kesän aikana sitten nähdään miten käy, saadaanko itse syödä salaatti, vai meneekö parempiin suihin. Rikot ovat reunustamassa lohkoa, koska reunoille suunnittelemani samettiruusut eivät suostuneet kasvamaan. Ilmeisesti siemenissä oli jokin vika?

Kylvökukat ovat nyt myös lähteneet kasvuun helminukkajäkkärän ympärillä. Ja kyllä, katson kylvökukat myös hyötykasveiksi, koska niistä saa kesällä kukkakimppuihin lisuketta, niin itselle kuin lahjaksi annettaviin. En mene vannomaan, mutta muistaakseni kylvin ainakin erilaisia unikoita, kirjokakkaraa, silkkikukkaa, perhoskukkaa ja sinipallo-ohdaketta. Reunimmaiseksi taisin laittaa hunajakukkaa? Asia selviää, kunhan kukkivat.
.
Eilen otin urakakseni perata neilikkaruusurivin esiin rikkaruohojen keskeltä. Ja kyllä sen sieltä kirvoineen esiin sain. Lisäksi innostuin muuallakin puutarhassa rikkaruohosotaan ja perkasin takapihalta perennojen ja terassin ympäriltä häiriköt pois. No, huomiselle on luvattu koko päiväksi sadetta, joten silloin voi olla huoletta, vaikka ei pääse pihatöihin. Ja lisäksi sade tietää myös vapautusta isommista kasteluista, kasvihuoneen ja terassit kun muistaa, niin se riittää. Tänään kyllä täytyy vielä rientää  kastelehommiin. Sen voi onneksi ottaa urheilun kannalta. Pumppukaivolla kastelukannut kun ensin täyttää, ja sitten kulkee täydet kastelukannut molemmissa käsissä ympäri pihamaata kastelemassa, niin päivän kokovartaloreeni on suoritettu. Kesän jälkeen huomaa aina yllättäen käsivarsien ja koko yläkropan vahvistuneen, ja se on muuten täyttä lihasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.