perjantai 21. joulukuuta 2018

Vaaleat piparit


Vaaleat piparkakut ovat minun joulupiparisuosikkini. Olen tämän reseptin aikanaan jostakin joululehdestä bongannut ja muokannu sen omaan ruokavaliooni sopivaksi.

VAALEAT PIPARIT
150 g maidotonta margariinia
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
0,5 dl riisimaitoa
6 dl hienoa riisijauhoa
2 dl täysjyväriisijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumausteita

Sulata margariini kattilassa, lisää siirappi ja sokeri. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä seos. 

Lisää riisimaito ja kuivat aineet jäähtyneeseen seokseen. Sekoita hyvin.

Anna levähtää jääkaapissa seuraavaan päivään. Ennen leipomista anna hetken lämmetä huoneenlämmössä. Laita tarvittaessa osa taikinasta uudelleen jäähtymään, jos alkaa takertua leivonta-alustaan.


Kannattaa jättää taikinalevy hieman paksummaksi 5-7 mm kaulitessaan, niin piparit pysyvät pehmeämpinä. Itse käytän kaulitsemisvaiheessa täysjyväriisijauhoa, se on toiminut parhaiten eikä imeydy nopeasti taikinaan kuten nuo hienommat jauhot. Itse taikinaankin laitan 1/4 täysjyväjauhoa, niin pipareista ei tule niin kovia. 

Uunin lämpötila 175 astetta, paista 6-10 minuuttia, kunnes reunat vähän ottavat väriä. Itse käytän kiertoilmaa paistaessani, niin nousevat hieman paremmin. Piparit ovat alkuun keskeltä hieman pehmeitä, mutta kovettuvat kyllä jäähtyessään. 

Ps. Ohjeessa luki noin 50 piparia, mutta saimme kyllä aikaiseksi 90 kpl. Taikina onnistuu myös tuplana, jos on enemmän suita pipareilla ruokittavaksi. 



Itse pakkaan piparit servetillä vuorattuun peltirasiaan jäähtyneenä. Hieman pehmiävät siellä ja maustuvat hyvin.


Itse makaan nyt pitkän työpäivän ja työviikon jälkeen sohvalla ja mieheni häärää keittiössä jouluruokia tehden. Tänä vuonna joulupöydästä löytyy imellettyä perunalaatikkoa miehelleni, punajuuri-bataattilaatikkoa minulle, perunasalaattia vegaaniseen majoneesiin tehtynä, luomukinkku ja porkkanaraastetta sekä anopin tekemää rosollia minulle sopivana versiona.

Me syömme yleensä kotona jouluaterian tapaninpäivänä, mutta koska tänä jouluna mieheni työvuoro osuu siihen, niin nautimme jo aatonaattona kotona jouluruuan kaksistaan, koska aattona syömme anoppilassa ja joulupäivänä minun sukuni seurassa. 

Herkullinen joulu tulossa tänäkin vuonna. Toivottavasti teille muillekin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.