keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Ruuanlaittoa ja remonttihommia


Olen katsellut nyt sairauslomalla Britannian paras leipomo - sarjaa televiosta ja innostuin itse kokeilemaan onnistuisiko tekemään englantilaista lihapiirakkaa. Ohjeen hain netistä Englantilainen lihapiirakka ja vaihdoin vehnäjauhojen tilalle Semperin Grow mix -jauhoseosta ja täysjyväriisijauhoa. Tosin ohjeessa oli 7 dl jauhoja, todellisuudessa niitä meni n. 10 dl ja riisjauhoa vielä vähän lisää kaulitessa taikinaa leivinpaperin päällä. Sipulia en laittanut, vaan maustoin valkosipulisella yrttimausteella, jossa sipulihiutaleita ja -jauhetta. Herkullista tuli. Kyllä kannatti!


Lisäksi viime viikon lopulla ja viikonloppuna pensseli heilui ja sain lopultakin viimeisen maalikerroksen tulevaan työhuoneeni hyllyyn. Olen ollut tyytyväinen siskoni vinkkaamaan Empire-huonekalumaaliin. Leviää ihanan tasaiseksi pinnaksi. Nyt on hylly kuitenkin vielä osissa ja odottaa kaappien ja vanerilaatikoiden päällekkääin pinoamista ja kovalevyä takaseinäkseen. Tosin taustalevykin kaipaa ensin hieman maalausta, koska mieheni rakentamat vanerilaatikot ovat avonaiset takaosastaan. Kuvista puuttuvat vielä liukuovet, sokkeli ja hylly, mutta nekin on jo maalattuna. Joten voiton puolella urakassa jo ollaan ja sain homman tehtyä tämän kesän aikana epäilystäni huolimatta.

Olemme lisäksi maakellarilla uurastaneet ja mieheni vaihtoi kellarin tuulikaappiin maapohjan tilalle vanhat betonilaatat, joten nyt selviää kellarireissuista kurattomin kengin. Lisäksi tyhjensin kellarin, lakaisin turhat mullat, purut ja pölyt lattialta pois, ja vaihdoimme vanhojen, jo pehmenneiden puuhyllyjen tilalle sinkkihyllyt. Sellaisia saa ostaa Ikeasta, nimi on Hyllis. Ja hinta on kympin luokkaa, joten ei ole hinnankirous. Kasvihuoneelle jo aiemmin vastaavan hyllyn ostimme.

Pahoitteluni kellarin kuvien laadusta. Ovat kännykällä otetut ja olen sen verran laiskalla tuulella nyt, etten viitsi tuonne sateeseen lähteä kameran kanssa kulkemaan. Kuvien ottamisen jälkeen ovat kellarille päässeet jo perunat. Eilen ennen sateiden alkamista uurastimme anoppini kanssa ja vietimme perunannostotalkoot. Myöhemmin sinne talteen pääsee myös punajuuret ja porkkanat. Muuten siellä sitten onkin kastelukannut, ämpärit, mullat, jotkin ruukut ja muut pakkasta huonosti kestävät puutarhatarvikkeet tallessa.


Eilen anopin lähdettyä haukkasin välipalaa ja säntäsin takaisin puutarhaan leikkaamaan jo kukkineiden perennojen varsia alas. Sadepilvet alkoivat uhkaavasti jo nousta taivaanrannassa, mutta 1,5 tunnin uurastuksen jälkeen oli suurin osa varsista lehtikompostiin kiikutettuna. Eikä yhtään liian ajoissa, koska ei tainnut mennä sisään päästyäni puolta tuntiakaan, kun ensimmäiset sadepisarat alkoivat tippua.

Sisälle lähtiessäni kävin vilkaisemassa vielä gladioluksia ja jouduin taas toteamaan, että luonto on ihmeellinen. Meillä on nyt varmaankin kolmatta tai neljättä kesää samat gladioluksen sipulit käytössä ja en ole ennen näin kauniin eteeristä kukkaa huomannut. Ja on selkeästi kaksiväriset terälehdet. Lumoavan kaunis. Siellä se nyt sateessa värjöttelee, mutta eilen ehdin kuitenkin tämän kuvaamaan. Maljakkoon en raaskinut kuitenkaan ottaa. Kaksi tuulessa kaatunutta gladiolusta olen saanut sisälle, hyvästä syystä. Ulkona varret taittuneena olisivat kuitenkin kuolleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.