maanantai 29. maaliskuuta 2021

Pääsiäinen lähestyy

Pääsiäinen lähestyy ja olen lomalla vielä tämänkin viikon. Ekan lomapäivän saldo oli lämmin kotiterassi +27 C ja iltapäivän teehetki helteessä.

Lisäksi olen lomalla ehtinyt huolehtimaan itsestäni, nukkunut hyvin, tehnyt käsitöitä, käynyt isällä enemmän sekä myös silmälääkärillä ehdin käymään, lasku ja kahdet silmälasit lisääntyneillä vahvuuksilla tulevat sitten perästä. Edelleen olen vahvasti negatiivinen ja lievästi positiivinen, ainakin silmien osalta.

Nyt on ollut aikaa koristella kotia, isän kotia ja vähän pihapiirikin on saanut pääsiäistunnelmaa narsissien ja pajunkissojen avulla. Samalla vaihdoimme ulkona mullat sisäviherkasveihin, koska oli lämmin ja aurinkoinen päivä. Lumet alkavat myös vähitellen sulaa kuten maisemasta näkyy. Sormet syyhyävät jo puutarhatöihin.

Eilen kävi 3 tuttua virpojaa. Naapurin pikkuneiti 3 vee ja isosiskoni lapset. Siskontyttöni Silakka oli taiteillut rieruohoastian maitotölkistä ja siihen kylvänyt ruohon kasvamaan. Itse omani kylvin vasta lauantaina, mutta eivätköhän nuokin pääsiäiseksi ehdi. Osan laitoin pääsiäisohrasta, joka on nopeampikasvuisempaa, joten se ainakin ehtii.

Naapurista saimme itsekin herkkuja vitsojen lisäksi. Perheenäiti oli yrittänyt mignonmunia kaupata meille ostettavaksi, mutta ei. Suklaapupu oli saatava antaa miehelleni (vaikka siinä ei ollutkaan yllätystä) ja mieheni totesi, että no ei olekaan ylllätystä. Toteamus ei riittänyt, tuli tiukka komento pikkuneidiltä asian varmistamiseksi "Ravista sitä!". No kyllä ravistettiin pokkaa pitäen ja ei kolissut. Itse sain herkkujani lakritsitaateleita, niitä ei tarvinnut ravistaa. Ja tietenkin kaunis itse askerreltu kortti. Sisälle oli piirretty vielä iso aurinko.


Itse sain viikko sitten sunnuntaina inspiraation. Äidin varastoista löytynyt valmis pellava-pitsiliina ja kirjailulangat. Nyt on meillä ihan virallinen pääsiäisliina. Tuo senkin päällinen on hankalan kapea pöytäliinoja ajatellen ja kaupasta ei noin kapeita liinoja löydy, mutta tämä oli kuin tehty tuohon päälle. Pupukuvion kopioin kirjailukirjasta ja tulppaanit keksin omasta päästäni. Kelpaa.


Myös jättilumisadepallo sai uuden teeman. Pörhöiset tiput sinne pääsivät pörhistelemään pajunkissojen kera. Ihanan hempeä ja valoisa.
 

Kävimme myös kaupoilla ihan vichyä ostamassa. No, ostettiin sitä vichyäkin, mutta kohta pääsee ulkoruukkuihin ja puutarhaan istuttelemaan kukkasipuleita ja mukuloita.

Vuokko ja freesia ovat suosikkejani ruukkuistutuksina. Kestävät paahdetta ja varsinkin vuokot kukkivat koko kesän myöhään syksyyn saakka. Ja koska meillä on lasitettu terassi, jota aurinko lämmittää jo lähes +30 C, voin nämä istutella jo kohta puoliin ruukkuihinsa terassin sisäpuolen lämpöön, että ehtivät jo heti alkukesästä kasvuun ja kukintaan.

Gladiolukset ovat myös mieheni lempikukkia ja säilyvät pitkään maljakossakin kukkivana. Lisäksi ne eivät ole myrkyllisiä ja käytän kukkia kakkujen koristeina. Nämä istuttelemme puutarhan puolelle. Osan kyllä varmaan laitan myös ruukkuihin vuokkojen ja freesioiden keskelle. Viime keväänä koronan takia gladioluksen sipulit jäivät ostamatta,, koska usein olemme ostaneet puutarhamessuilta ne. Nyt onneksi paikallisesta kaupasta löytyi hyvä valikoima erilaisia.

Lisäksi tuli ostettua iso kasa unikonsiemeniä etupihan uutta, pyöreää istutusallasta varten. Ne kylväytyvät jatkovuosina sitten itsenäisesti aina uudelleen eivätkä ole peuroille maistuneet. Myös perhoskylvökukkaseos hyppäsi mieheni puolesta ostoskärryyn. Sekä tietenkin kasvilavoille raitajuurta, porkkanaa, palsternakkaa, pinaattia ja salaattia.

Puutarhasta sulaa lumet nyt hurjaa vauhtia ja tiensivulta sulaneelta osalta jo mullasta ylös on puskenut narsissin alkuja sekä ison kiven ympäriltä krookuksen kärkiä. Ehkä viikon päästä näemme jo enemmänkin kasvua. Syksyllä istutimme puutarhan puolelle myös kukkasipulit, niin tulppaaneja, narsisseja, krookuksia kuin lumikellojakin. Nyt odotamme, mitkä ovat selvinneet talven yli ja mitkä jatkossakin sitten viihtyvät ja jakautuvat.

Muutakin uutta on nousemassa etupihamme puolelle, kunhan löydämme sopivaan hintaan. Niistä sitten myöhemmin. Mutta on siis suunnitelmia keväälle ja alkukesään. Lopppukesän saammekin sitten nauttia vapaammin pihapiiristämme.

Rentouttavaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.